Среща на бизнеса в Габрово и региона, 28 юни, Технически университет Габрово
Регистрирайте се

Събитието

Дискусия

Среща на бизнеса в Габрово и региона

28 юни 2018 г.
Технически университет Габрово, фоайе на университетската библиотека

Капитал Градове е информационна платформа за развитие на местните икономики и на важните градски центрове на България.

Целите са:
« Да разкажем за проектите, предизвикателствата и успехите на местния бизнес;
« Да създадем формати за диалог между активните компании във всеки регион;

Целеви градове през 2018 г.:

« Бургас - 29 март 
« Варна - 7 юни
« Габрово - 28 юни
« Стара Загора - 11 септември
« Плевен - 29 ноември

Лектори

 • Таня Христова

  Таня Христова Кмет, Община Габрово

  През 2011 г. е избрана за кмет на община Габрово и в момента е във втория си мандат. От 2011 г. е председател на Общинската мрежа за енергийна ефективност, организация, която утвърждава местното енергийно планиране и управление като основен инструмент във формирането на енергийната политика на общините. От 2012 г. е ръководител на българската делегация в Комитета на регионите на ЕС и е редовен член на Комисията по политика на териториално сближаване и бюджет на ЕС (COTER), както и на Комисията по социална политика, образование, заетост, научни изследвания и култура (SEDEC). Таня Христова има 10-годишна практика в подготовката и управлението на евро проекти, в сферите на регионалното развитие, социалните дейности, образованието и туризма. Тя притежава дългогодишен опит във водене на международни преговори и ключово участие в процесите, свързани с определяне на приоритетите в контекста на Европейската политика за сближаване. През 2017 г. организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО обяви Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. Габрово е вторият български град след София, избран да бъде част от мрежата Творчески градове на ЮНЕСКО и един от деветте града в Европа, избрани от Комитета по култура към Обединените градове и местни власти (ОГМВ), за участие в Програмата "Пилотни градове".
 • Томислав Дончев

  Томислав Дончев Заместник министър-председател на Република България

  Томислав Дончев е избран за заместник министър-председател от 44-ото Народно събрание на 4 май 2017 г. Преди това, на 7 ноември 2014 г., е избран за заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика от 43-ото Народно събрание. В периода май – ноември 2014 г. е член на Европейския парламент от групата на ЕНП / ГЕРБ. В периода май 2013 – май 2014 г. е народен представител от ГЕРБ в 42-ото Народно събрание. През март 2010 г. става министър по управление на средствата от Европейския съюз в правителството на Бойко Борисов. През 2007 г. е избран за кмет на Габрово. Основен приоритет в работата му като кмет е привличането на външно финансиране и разработването на качествени проектни предложения, с които община Габрово се утвърждава като един от най-успешните бенефициенти в България по отношение управление на проекти с европейско финансиране във всички сфери на социално-икономическия живот. Само за две години са подготвени 21 проектни предложения, от които 19 са получили финансиране. През 1997-1999 г. работи като учител в Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в град Велико Търново, където преподава психология, логика, етика, философия. През 1999-2000 г. е редактор в радио Габрово. През 2000-2004 г. е изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор Габрово, а през 2004-2007 работи като програмен директор в Институт "Отворено общество". Томислав Дончев има магистърска степен по философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Завършва и втора специалност – журналистика. По късно, през 2006 г., получава и втора магистърска степен по стопанско управление от същия университет. През 1998 г. Томислав Дончев специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша. През 2001 г. специализира "Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми" в Института в Негев, Израел. През 2005 г. завършва курс по бизнес менторинг в Академията по бизнес менторинг в Оксфорд, Великобритания. В периода 1995 – 2000 г. работи като доброволец, член на ръководството и служител в различни неправителствени организации от сферата на образованието и науката; бил е сътрудник и на агенция за социологически изследвания.
 • Иво Прокопиев

  Иво Прокопиев Съсобственик на "Икономедиа" АД, Председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Алфа финанс холдинг"

  Иво Прокопиев е завършил УНСС със специалност "Финанси" и Executive MBA в INSEAD. Г-н Прокопиев е мажоритарен акционер, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Алфа финанс холдинг". Той също е и съсобственик на "Икономедиа" АД - най-голямата издателска група за бизнес медии в страната. "Икономедиа" издава деловия всекидневник "Капитал дейли", най-влиятелния седмичник - "Капитал" и бизнес сайта Дневник.бг. Между 2006 г. и 2010 г. г-н Прокопиев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), най-влиятелната работодателска организация в страната, произвеждаща две трети от БВП на България. Иво Прокопиев е Почетен Консул на Канада в България, и е бивш член на Съвета на настоятелите на Софийски университет "Св. Климент Охридски".
 • Огнян Георгиев

  Огнян Георгиев Редактор, Капитал

  Огнян Георгиев е редактор "Икономика" в Капитал. Бил е ръководещ редактор на онлайн съдържанието на "Капитал", както и редактор "Свят". Занимава се отдавна с европейската икономика, еврофондовете и ефектите от тях, регионална политика, индустриални стратегии за регионално развитие.
 • Георги Стоев

  Георги Стоев Съосновател на Industry Watch

  Георги Стоев е съосновател на Industry Watch и стратегически консултант на Тракия икономическа зона, както и един от създателите на образователната програма Предприемачът като откривател. Образованието си получава в Университета Лувен, Белгия, и Института за пазарна икономика, където започва професионалната си кариера. Той е част от кръга икономисти, които през последните 20 години упорито настояват за ниски данъци, про-пазарни реформи и съкращаване на държавното присъствие в стопанството.
 • Калоян Иванов

  Калоян Иванов СЕО АМК Задвижваща и управляваща техника ЕООД, Габрово

  Калоян Иванов е завършил магистратура в Техническия университет - Габрово със специалност "Електротехника и електроенергетика" и Executive MBA в Cotrugli Business School. От 2015 г., г-н Иванов е управител на "АМК Задвижваща и управляваща техника", Габрово. Той започва кариерата си в АМК преди 17 години, заемайки позициите ел. конструктор, заместник-управител технически въпроси и прокурист. Фирмата е част от холдинга AMK Group, Германия - пазарен и технологичен лидер на електрозадвижващи системи и предлага иновативни решения за автомобилната индустрия. АМК България произвежда компоненти за електродвигатели, като над 90% от годишния оборот е с клиенти от Западна Европа.
 • Владимир Тодоров

  Владимир Тодоров Съосновател и CFO на Графиксофт ООД

  Владимир Тодоров е завършил електронно инженерство в Технически университет – Габрово със специалност "Електронна техника и микроелектроника" през 1994 г. След 4 години стаж като програмист, през 1998 г., заедно с колеги от Техническия университет основават Графиксофт ООД – компания специализирана в областта на софтуерно инженерство, аутсорсинг и ИТ консултантски услуги. Графиксофт работи основно с партньори от Англия, Норвегия, Германия и Канада, като в момента компанията наброява над 60 висококвалифицирани компютърни специалисти и консултанти. През 2013 г., заедно с колеги от Графиксофт ООД той започва работа по проекта CREATIF финансиран по рамкова програма 7 за създаване на нова технология за печат на "умни" тъкани. Координатор на проекта е University of Southampton – Англия, а партньори са RWTH Aachen University – Германия, Zaha Hadid Architects – Англия, Grafixoft Ltd – България, DIFFUS – Дания, Base Structures – Англия и Ardeje – Франция. След успешно приключване разработването на технологията през 2017 г., резултатите от проекта са представени в различни научни публикации и технологични изложения като AVANTEX – Париж, Wearable Technology Show – Лондон, LOPEC – Мюнхен и др.
 • Мартин Заимов

  Мартин Заимов Изпълнителен директор на "Регионален фонд за градско развитие" АД

  Мартин Заимов е изпълнителен директор на Регионалния фонд за градско развитие от 2011 г. Фондът е финансирал досега 22 проекта за подобряване на градската среда в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора. Бил е общински съветник в София и като такъв е ръководил групата, създала Генералния план за организация на движението. Един от основателите на Българската асоциация електрически превозни средства, създадена през 2010 г. Асоциацията е допринесла много за популяризирането на електромобилите в България. От 2015 г. е акционер на еМобилити АД, фирма изграждаща мрежа зарядни станции за електромобили и създала услугата за споделено наемане на електромобили Spark.bg. Между 1997 и 2003 ръководи въвеждането на валутния борд в България. След това е бил в ръководствата на търговски банки, първо на Пощенска банка, а от 2007 г. до момента на Сосиете Женерал Експресбанк.
 • Доц. д-р инж. Илия Железаров

  Доц. д-р инж. Илия Железаров Заместник-ректор "Научноизследователска работа", Технически университет - Габрово

  Илия Железаров е завършил Машинно инженерство в Технически университет – Габрово със специалност "Механично уредостроене". През 1995 г., след година стаж в индустрията, постъпва като асистент в университета, а от 1999 г. е управител на Българо-германски институт по управление на качеството и промишлен мениджмънт ООД. От 2012 г. е заместник-ректор по научноизследователската работа и ръководител на университетския център по научни изследвания и технологии. Участник, координатор и ръководител на множество научни, научно-приложни и приложни проекти съвместно с бизнеса.

Програма


10:00 - 10:30 Регистрация

10:30 - 12:00 Сесия 1. Стратегия и посока на развитие на Габрово
Модератор: Огнян Георгиев, редактор, Капитал

Акценти:
« Стратегии и политики за конкурентоспособност на региона;
«
Индустриален профил и визия за развитие;
« "Smart city" и условие за устойчив растеж;

Панелисти:
Таня Христова, кмет на община Габрово
Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България
Мартин Заимов, изпълнителен директор на „Регионален фонд за градско развитие” АД
Николинка Хинкова, председател на Борда на директорите на българско-израелско дружество "ЛС тюбс"

12:00 - 12:15 Кафе пауза

12:15 - 13:30 Сесия 2. Бизнес климатът в Габрово
Модератор: Георги Стоев, председател на управителния съвет на индустриална зона "Тракия Тех"

Акценти:
« Бизнес средата в Габрово и възможностите за привличане на нови инвеститори;
« Осигуряване на привлекателни условия за живот (развита транспортна мрежа, културен и социален живот);
« Привличане на
висококвалифицирани кадри и "формула" за задържането им в региона. Подготовката на кадрите съобразно изискванията и целите на бизнеса в региона;

Панелисти:
Key-note:
 Иво Прокопиев, съсобственик на "Икономедиа" АД, Председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Алфа финанс холдинг"
Дигиталната трансформация и предизвикателствата за бизнеса
Kалоян Иванов, CEO на АМК Задвижваща и управляваща техника ЕООД, Габрово
Владимир Тодоров, съосновател и CFO на Графиксофт ООД
Доц. д-р инж. Илия Железаров, заместник-ректор "Научноизследователска работа", Технически университет - Габрово

13:30 - 14:30 Бизнес обяд

Партньори